Andere alarmbelprocedure in BV(BA) sinds 01.01.2020

Wilt een aandeelhouder en/of bestuurder een dividend of tantième uit zijn vennootschap halen, of een inbreng laten terugbetalen, dan moet er in een BV(BA) eerst een dubbele test gedaan worden, de zgn. balanstest en de liquiditeitstest.

Andere alarmbelprocedure in BV(BA) sinds 01.01.2020

Wilt een aandeelhouder en/of bestuurder een dividend of tantième uit zijn vennootschap halen, of een inbreng laten terugbetalen, dan moet er in een BV(BA) eerst een dubbele test gedaan worden, de zgn. balanstest en de liquiditeitstest. Ook de zgn. alarmbelprocedure is voortaan aan die dubbele test gekoppeld. Het gaat hier om een zgn. dwingende bepaling uit het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen die sinds 01.01.2020 automatisch van toepassing is.

Er mogen in een BV slechts uitkeringen gebeuren zo die toegelaten zijn binnen de dubbele test. Is de alarmbelprocedure toepasselijk, dan moet er een algemene vergadering samen geroepen worden die over de eventuele ontbinding van de vennootschap moet beslissen.

Wordt de uitkeringsbeperking niet nageleefd, of wordt de algemene vergadering niet samen geroepen in een alarmbelsituatie, dan kan de bestuurder door zowel de vennootschap als derden aansprakelijk gesteld worden voor alle mogelijke schade die daarvan het gevolg is.